Waar beweging harmonie ontmoet.

Lage rugpijn met uitstraling naar de lies: Oorzaken, symptomen en behandeling

lage rugpijn met uitstraling naar lies

Lage rugpijn met uitstraling naar lies: oorzaken en behandeling

Lage rugpijn is een veelvoorkomend probleem dat vele mensen treft. Het kan variëren van een mild ongemak tot een ernstige aandoening die dagelijkse activiteiten belemmert. Een specifieke vorm van lage rugpijn is pijn die uitstraalt naar de liesstreek. In dit artikel bespreken we de mogelijke oorzaken en behandelingen voor deze aandoening.

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan lage rugpijn met uitstraling naar de lies. Een veelvoorkomende oorzaak is een hernia in de tussenwervelschijven in de onderrug. Deze hernia kan druk uitoefenen op de zenuwwortels die naar het been en de lies lopen, wat pijn veroorzaakt.

Een andere mogelijke oorzaak is het piriformis syndroom, waarbij de piriformis spier in de bilregio geïrriteerd raakt en druk uitoefent op de heupzenuw (nervus ischiadicus). Dit kan leiden tot pijn die uitstraalt naar de lies.

Daarnaast kunnen ook andere aandoeningen zoals spierspanning, bekkeninstabiliteit, artrose of ontstekingen in het heupgewricht lage rugpijn veroorzaken met uitstraling naar de lies.

De behandeling van lage rugpijn met uitstraling naar de lies hangt af van de onderliggende oorzaak. In sommige gevallen kan rust en fysiotherapie al verlichting bieden. Een fysiotherapeut kan helpen bij het versterken van de rug- en buikspieren, het verbeteren van de houding en het verminderen van de druk op de zenuwen.

In ernstigere gevallen kan een arts medicijnen voorschrijven om pijn en ontsteking te verminderen. In sommige situaties kan een injectie met corticosteroïden in het getroffen gebied worden overwogen om ontstekingen te verminderen en pijn te verlichten.

Chirurgie kan ook een optie zijn als andere behandelingen niet effectief blijken te zijn. Bijvoorbeeld in geval van een hernia die druk uitoefent op de zenuwwortels. Een operatie kan helpen om de hernia te verwijderen en de druk op de zenuwen te verlichten.

Naast medische behandeling zijn er ook zelfzorgmaatregelen die kunnen helpen bij lage rugpijn met uitstraling naar de lies. Het handhaven van een goede houding, regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen of zwemmen, en het vermijden van langdurig zitten of staan kunnen allemaal bijdragen aan het verminderen van pijnklachten.

Het is belangrijk om te benadrukken dat elke persoon uniek is en dat wat voor de één werkt, mogelijk niet voor iedereen geldt. Daarom is het raadzaam om bij aanhoudende rugpijn met uitstraling naar de lies een arts of fysiotherapeut te raadplegen voor een juiste diagnose en passende behandeling.

Lage rugpijn met uitstraling naar de lies kan een uitdagende aandoening zijn, maar met de juiste aanpak en behandelingsopties kunnen pijnklachten verminderd worden en kan het dagelijks functioneren verbeterd worden.

 

7 veelgestelde vragen over lage rugpijn met uitstraling naar lies en hun antwoorden

 1. Wat zijn de oorzaken van lage rugpijn met uitstraling naar lies?
 2. Hoe kan ik lage rugpijn met uitstraling naar lies behandelen?
 3. Welke houdingen en oefeningen kunnen helpen bij lage rugpijn met uitstraling naar lies?
 4. Welke medicijnen kunnen worden gebruikt om lage rugpijn met uitstraling naar lies te verlichten?
 5. Is het mogelijk om lage rugpijn met uitstraling naar lies te voorkomen?
 6. Is er een verschil tussen acute en chronische lage rugpijn met uitstraling naar lies?
 7. Zou fysiotherapie kunnen helpen bij het verlichten van mijn symptomen van lage rugpijn met uitstraling naar lies?

Wat zijn de oorzaken van lage rugpijn met uitstraling naar lies?

Lage rugpijn met uitstraling naar de lies kan verschillende oorzaken hebben. Hier zijn enkele mogelijke oorzaken:

 1. Hernia: Een hernia in de tussenwervelschijven in de onderrug kan druk uitoefenen op de zenuwwortels die naar het been en de lies lopen, wat pijn veroorzaakt.
 2. Piriformis syndroom: Dit syndroom treedt op wanneer de piriformis spier, gelegen in de bilregio, geïrriteerd raakt en druk uitoefent op de heupzenuw (nervus ischiadicus). Dit kan leiden tot pijn die uitstraalt naar de lies.
 3. Spier- of peesletsel: Overmatige belasting, verrekking of scheuring van spieren of pezen in het lage rug- en liesgebied kunnen lage rugpijn veroorzaken met uitstraling naar de lies.
 4. Bekkeninstabiliteit: Instabiliteit van het bekken kan ook lage rugpijn veroorzaken die zich verspreidt naar het liesgebied.
 5. Artrose: Degeneratieve veranderingen in de gewrichten van het bekken en de wervelkolom kunnen leiden tot lage rugpijn met uitstraling naar de lies.
 6. Ontstekingen: Ontstekingsaandoeningen zoals sacro-iliitis (ontsteking van het heiligbeen en het bekken) kunnen ook pijn veroorzaken die zich verspreidt naar het liesgebied.
 7. Gynaecologische problemen: Soms kunnen gynaecologische aandoeningen zoals endometriose of een ovariumcyste lage rugpijn met uitstraling naar de lies veroorzaken.

Het is belangrijk om te benadrukken dat alleen een medisch professional de exacte oorzaak van lage rugpijn met uitstraling naar de lies kan vaststellen. Als je last hebt van deze klachten, is het raadzaam om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en passende behandeling.

Hoe kan ik lage rugpijn met uitstraling naar lies behandelen?

Als je last hebt van lage rugpijn met uitstraling naar de lies, zijn er verschillende behandelingsopties die je kunt overwegen. Het is belangrijk om te onthouden dat elke persoon uniek is en dat wat voor de één werkt, mogelijk niet voor iedereen geldt. Het is raadzaam om een arts of fysiotherapeut te raadplegen voor een juiste diagnose en passende behandeling. Hier zijn echter enkele algemene benaderingen die kunnen helpen:

 1. Rust en activiteit: In sommige gevallen kan rust nodig zijn om de pijn te verminderen. Maar het is ook belangrijk om in beweging te blijven, omdat langdurige inactiviteit de spieren verzwakt en het herstel kan vertragen. Overleg met een professional over welke activiteiten geschikt zijn voor jouw situatie.
 2. Fysiotherapie: Een fysiotherapeut kan helpen bij het versterken van de rug- en buikspieren, het verbeteren van de houding en het verminderen van de druk op de zenuwen. Ze kunnen ook technieken zoals massage, stretching en mobilisatie toepassen om pijn te verlichten.
 3. Medicatie: Pijnstillers zoals paracetamol of ontstekingsremmende medicijnen kunnen tijdelijke verlichting bieden. Raadpleeg altijd een arts voordat je medicijnen gebruikt, vooral als je andere gezondheidsproblemen hebt of andere medicijnen gebruikt.
 4. Warmte- of koudetherapie: Het aanbrengen van warmte- of koudetherapie kan helpen om de pijn te verminderen. Warmte kan de bloedtoevoer naar het getroffen gebied verhogen en de spieren ontspannen, terwijl koude kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en zwelling. Probeer beide opties en kijk welke verlichting biedt.
 5. Oefeningen en stretchoefeningen: Een professional kan specifieke oefeningen en stretchoefeningen aanbevelen die gericht zijn op het versterken van de rug- en buikspieren, het verbeteren van de flexibiliteit en het verminderen van pijnklachten. Het is belangrijk om deze oefeningen correct uit te voeren om verdere schade te voorkomen.
 6. Ergonomie: Zorg voor een goede houding tijdens dagelijkse activiteiten, zoals zitten, staan ​​of tillen. Gebruik ergonomische hulpmiddelen indien nodig, zoals een lendensteun voor stoelen of een verstelbaar bureau.
 7. Stressmanagement: Stress kan spierspanning verergeren en bijdragen aan rugpijn. Het beoefenen van ontspanningstechnieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen of yoga kan helpen om stress te verminderen en pijnklachten te verminderen.

Onthoud dat het belangrijk is om naar je lichaam te luisteren en niet overmatig te belasten tijdens het herstelproces. Het volgen van professioneel advies en geduld hebben zijn essentieel bij de behandeling van lage rugpijn met uitstraling naar de lies.

Welke houdingen en oefeningen kunnen helpen bij lage rugpijn met uitstraling naar lies?

Bij lage rugpijn met uitstraling naar de lies kunnen bepaalde houdingen en oefeningen verlichting bieden. Het is echter belangrijk om te onthouden dat elke persoon uniek is en wat voor de één werkt, mogelijk niet voor iedereen geldt. Raadpleeg daarom altijd een arts of fysiotherapeut voordat u begint met nieuwe oefeningen of houdingen.

 1. Bekkenkanteling: Ga op uw rug liggen met gebogen knieën en voeten plat op de grond. Span uw buikspieren aan en kantel uw bekken naar achteren, waarbij u uw onderrug tegen de vloer drukt. Houd deze positie een paar seconden vast en ontspan dan. Herhaal dit 10-15 keer.
 2. Brugpositie: Ga op uw rug liggen met gebogen knieën en voeten plat op de grond, iets uit elkaar. Duw uw hielen in de grond terwijl u uw billen optilt, waarbij u uw rug recht houdt. Houd deze positie een paar seconden vast en laat dan langzaam uw billen zakken naar de startpositie. Herhaal dit 10-15 keer.
 3. Cat-Camel stretch: Ga op handen en knieën zitten, met uw handpalmen onder uw schouders en knieën onder heuphoogte. Adem in terwijl u uw rug hol maakt (cat-houding), waarbij u uw hoofd laat zakken en uw staartbeen omhoog brengt. Adem uit terwijl u uw rug bol maakt (camel-houding), waarbij u uw hoofd omhoog brengt en uw staartbeen naar beneden duwt. Herhaal deze beweging langzaam en gecontroleerd 10-15 keer.
 4. Zijwaartse rek: Ga rechtop staan met uw voeten op heupbreedte uit elkaar. Breng één arm omhoog en buig naar de tegenovergestelde kant, waarbij u een zijwaartse rek voelt aan de zijkant van uw lichaam. Houd deze positie een paar seconden vast en herhaal aan de andere kant. Doe dit 5-10 keer aan elke kant.
 5. Diepe buikademhaling: Ga op uw rug liggen met gebogen knieën en plaats uw handen op uw buik. Adem diep in door uw neus, waarbij u uw buik uitzet, en adem langzaam uit door uw mond terwijl u uw buik intrekt. Herhaal dit 5-10 keer, waarbij u zich richt op ontspanning en diepe ademhaling.

Houd er rekening mee dat deze oefeningen bedoeld zijn als algemene suggesties en mogelijk niet geschikt zijn voor iedereen met lage rugpijn met uitstraling naar de lies. Het is altijd het beste om individueel advies te krijgen van een professional die bekend is met uw specifieke situatie.

Welke medicijnen kunnen worden gebruikt om lage rugpijn met uitstraling naar lies te verlichten?

Bij lage rugpijn met uitstraling naar de lies kunnen verschillende soorten medicijnen worden gebruikt om pijn en ontsteking te verlichten. Het is echter belangrijk op te merken dat medicatie alleen de symptomen kan behandelen en niet de onderliggende oorzaak van de pijn kan genezen. Raadpleeg altijd een arts voordat u medicatie gebruikt, omdat zij het beste in staat zijn om uw specifieke situatie te beoordelen en passend advies te geven.

 1. Niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID’s): Deze medicijnen, zoals ibuprofen, naproxen of diclofenac, kunnen helpen bij het verminderen van pijn en ontsteking in het getroffen gebied. Ze werken door het remmen van de productie van prostaglandinen, die betrokken zijn bij ontstekingen.
 2. Spierverslappers: In sommige gevallen kunnen spierspasmen bijdragen aan lage rugpijn met uitstraling naar de lies. Spierverslappers zoals baclofen of tizanidine kunnen worden voorgeschreven om deze spasmen te verminderen en spieren te ontspannen.
 3. Opiaten: In ernstige gevallen van lage rugpijn kan een arts opioïde pijnstillers voorschrijven, zoals tramadol of morfine-derivaten. Deze medicijnen werken door het blokkeren van pijnsignalen naar de hersenen, maar ze hebben ook potentieel verslavende eigenschappen en moeten daarom met voorzichtigheid worden gebruikt.
 4. Corticosteroïden: In sommige gevallen kan een arts ervoor kiezen om corticosteroïden te injecteren in het getroffen gebied om ontstekingen te verminderen en pijn te verlichten. Deze injecties kunnen tijdelijke verlichting bieden, maar worden meestal niet als langetermijnoplossing gebruikt.

Het is belangrijk om te onthouden dat medicatie alleen een tijdelijke oplossing is en niet de onderliggende oorzaak van de lage rugpijn met uitstraling naar de lies behandelt. Het is essentieel om samen te werken met een arts of specialist om de juiste diagnose te stellen en een behandelplan op maat te krijgen dat ook fysiotherapie, oefeningen en levensstijlaanpassingen kan omvatten.

Is het mogelijk om lage rugpijn met uitstraling naar lies te voorkomen?

Hoewel het niet altijd mogelijk is om lage rugpijn met uitstraling naar de lies volledig te voorkomen, zijn er enkele maatregelen die je kunt nemen om het risico te verminderen. Hier zijn enkele tips die kunnen helpen:

 1. Onderhoud een goede houding: Zorg ervoor dat je tijdens het zitten, staan ​​en lopen een goede houding aanneemt. Vermijd langdurig in dezelfde positie te blijven en probeer regelmatig van houding te veranderen.
 2. Versterk je rug- en buikspieren: Door regelmatige oefeningen gericht op het versterken van de rug- en buikspieren kun je de stabiliteit van je wervelkolom verbeteren en rugpijn helpen voorkomen.
 3. Let op je lichaamshouding bij tillen: Til zware voorwerpen op de juiste manier door door je knieën te buigen in plaats van met je rug te buigen. Houd het object dicht bij je lichaam en verdeel het gewicht gelijkmatig.
 4. Doe regelmatig stretching-oefeningen: Stretching kan helpen om de flexibiliteit van je spieren en gewrichten te behouden, waardoor de kans op overbelasting en pijn wordt verminderd.
 5. Vermijd langdurig zitten of staan: Probeer langdurig zitten of staan ​​te vermijden, omdat dit spanning op de rug kan veroorzaken. Als je een baan hebt waarbij langdurig zitten onvermijdelijk is, neem dan regelmatig pauzes om even te bewegen en te strekken.
 6. Let op je lichaamsgewicht: Overgewicht kan extra druk op je rug en gewrichten uitoefenen, wat kan leiden tot rugpijn. Zorg voor een gezond gewicht door een evenwichtig dieet te volgen en regelmatig lichaamsbeweging te krijgen.
 7. Luister naar je lichaam: Als je pijn of ongemak ervaart, forceer dan niet en neem de tijd om te rusten en te herstellen. Overbelasting kan leiden tot blessures en verergering van de symptomen.

Hoewel deze tips kunnen helpen om het risico op lage rugpijn met uitstraling naar de lies te verminderen, is het belangrijk om te onthouden dat iedereen anders is en dat individuele factoren een rol kunnen spelen. Raadpleeg altijd een arts of fysiotherapeut voor advies op maat als je last hebt van aanhoudende rugpijn of andere klachten.

Is er een verschil tussen acute en chronische lage rugpijn met uitstraling naar lies?

Ja, er is een verschil tussen acute en chronische lage rugpijn met uitstraling naar de lies.

Acute lage rugpijn met uitstraling naar de lies verwijst naar pijn die plotseling optreedt en meestal van korte duur is, meestal enkele dagen tot enkele weken. Het kan veroorzaakt worden door een blessure, overbelasting of verkeerde beweging. Acute lage rugpijn kan intens zijn en het dagelijks functioneren belemmeren, maar het heeft vaak de neiging om vanzelf te verbeteren met rust, fysiotherapie en andere conservatieve behandelingen.

Chronische lage rugpijn met uitstraling naar de lies daarentegen verwijst naar aanhoudende pijn die langer dan drie maanden aanhoudt. Het kan het gevolg zijn van een onderliggende aandoening zoals hernia, degeneratieve discopathie of bekkeninstabiliteit. Chronische lage rugpijn kan een complexere aandoening zijn om te behandelen en kan invloed hebben op het dagelijks leven, werkvermogen en emotioneel welzijn van een persoon. Het vereist vaak een multidisciplinaire aanpak waarbij verschillende medische professionals betrokken zijn, zoals artsen, fysiotherapeuten en pijnbeheerspecialisten.

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen acute en chronische lage rugpijn met uitstraling naar de lies omdat de behandelingsbenadering anders kan zijn. Bij acute pijn kunnen conservatieve maatregelen zoals rust, fysiotherapie en medicatie vaak voldoende zijn. Bij chronische pijn kan een meer uitgebreide aanpak nodig zijn, zoals langdurige fysiotherapie, pijnmanagementtechnieken, psychologische ondersteuning en mogelijk zelfs chirurgie, afhankelijk van de specifieke oorzaak.

Het is altijd raadzaam om bij aanhoudende rugpijn met uitstraling naar de lies een medische professional te raadplegen voor een juiste diagnose en behandelplan dat is afgestemd op uw individuele situatie.

Zou fysiotherapie kunnen helpen bij het verlichten van mijn symptomen van lage rugpijn met uitstraling naar lies?

Ja, fysiotherapie kan zeker helpen bij het verlichten van symptomen van lage rugpijn met uitstraling naar de lies. Een fysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van musculoskeletale aandoeningen, waaronder rugpijn. Ze kunnen een grondige evaluatie uitvoeren om de oorzaak van de pijn te bepalen en een behandelplan op maat opstellen.

Fysiotherapie kan verschillende technieken en benaderingen omvatten, afhankelijk van de specifieke situatie. Dit kan onder meer het versterken van de rug- en buikspieren om stabiliteit te verbeteren, het verbeteren van de houding, het verminderen van spierspanning en het vergroten van de flexibiliteit.

Een fysiotherapeut kan ook hands-on technieken toepassen, zoals manuele therapie, om pijn te verminderen en mobiliteit te verbeteren. Daarnaast kunnen ze advies geven over ergonomie, houding tijdens dagelijkse activiteiten en oefeningen die thuis kunnen worden gedaan om de voortgang te ondersteunen.

Het is belangrijk op te merken dat elk individu uniek is en dat fysiotherapie mogelijk niet voor iedereen dezelfde resultaten oplevert. Het is raadzaam om een ​​fysiotherapeut te raadplegen voor een grondige beoordeling en advies op basis van jouw specifieke situatie. Ze kunnen je helpen bij het ontwikkelen van een persoonlijk behandelplan dat gericht is op het verlichten van jouw symptomen en het verbeteren van jouw algehele welzijn.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.