Waar beweging harmonie ontmoet.

Hoe om te gaan met lage rugpijn na het zitten: Tips en advies

lage rugpijn na zitten

Lage rugpijn na zitten: hoe het te voorkomen en te verlichten

Veel mensen ervaren lage rugpijn na langdurig zitten. Of het nu komt door een kantoorbaan, langdurig autorijden of gewoon ontspannen op de bank zitten, deze pijn kan behoorlijk hinderlijk zijn. Gelukkig zijn er enkele eenvoudige stappen die u kunt nemen om lage rugpijn te voorkomen en te verlichten.

Een van de belangrijkste oorzaken van lage rugpijn na zitten is een slechte houding. Vaak hebben mensen de neiging om in elkaar te zakken, waardoor er extra druk op de onderrug ontstaat. Het is belangrijk om bewust te zijn van uw houding tijdens het zitten en ervoor te zorgen dat uw rug goed wordt ondersteund. Gebruik indien nodig een kussen of een ergonomische stoel om de natuurlijke kromming van uw wervelkolom te behouden.

Daarnaast is regelmatig bewegen essentieel om lage rugpijn te voorkomen. Langdurig in dezelfde positie zitten kan leiden tot stijve spieren en gewrichten. Sta regelmatig op, loop rond en rek uw spieren uit. Dit helpt de bloedcirculatie te verbeteren en spanning in uw rug te verminderen.

Het versterken van uw core-spieren kan ook helpen bij het verminderen van lage rugpijn na zitten. De spieren rondom uw buik en onderrug spelen een cruciale rol bij het ondersteunen van uw wervelkolom. Door regelmatig core-oefeningen te doen, zoals planken en buikspieroefeningen, kunt u uw rug sterker maken en de belasting verminderen.

Ergonomie speelt ook een belangrijke rol bij het voorkomen van lage rugpijn na zitten. Zorg ervoor dat uw werkplek goed is ingesteld op uw lichaam. Pas de hoogte van uw stoel en bureau aan, zodat u in een comfortabele positie zit waarbij uw rug goed wordt ondersteund. Gebruik eventueel een ergonomisch toetsenbord en muis om overbelasting van uw polsen en armen te voorkomen.

Als u al last heeft van lage rugpijn na het zitten, zijn er verschillende manieren om verlichting te vinden. Het toepassen van warmte op het getroffen gebied kan helpen om de spieren te ontspannen en pijn te verminderen. Een warm bad nemen of een warmtekussen gebruiken kan hierbij helpen.

Daarnaast kan het raadzaam zijn om een afspraak te maken met een fysiotherapeut of chiropractor. Deze professionals kunnen u helpen bij het identificeren van de oorzaak van uw lage rugpijn en u voorzien van gerichte behandelingen en oefeningen om de pijn te verlichten.

Lage rugpijn na zitten is een veelvoorkomend probleem, maar gelukkig zijn er stappen die u kunt nemen om het te voorkomen en te verlichten. Door bewust te zijn van uw houding, regelmatig te bewegen, uw core-spieren te versterken en ergonomische maatregelen te nemen, kunt u uw rug gezond en pijnvrij houden. Vergeet niet om bij aanhoudende pijn altijd een professional te raadplegen voor advies en behandeling.

 

5 Veelgestelde Vragen over Lage Rugpijn na het Zitten

 1. Wat zijn de oorzaken van lage rugpijn na het zitten?
 2. Hoe kan ik mijn houding verbeteren om lage rugpijn na het zitten te voorkomen?
 3. Welke oefeningen kan ik doen om mijn rug sterker te maken en lage rugpijn na het zitten te verminderen?
 4. Zijn er ergonomische hulpmiddelen beschikbaar die kunnen helpen bij het voorkomen van lage rugpijn na het zitten?
 5. Wanneer moet ik een arts raadplegen voor mijn lage rugpijn na het zitten?

Wat zijn de oorzaken van lage rugpijn na het zitten?

Lage rugpijn na het zitten kan verschillende oorzaken hebben. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn:

 1. Slechte houding: Een slechte zithouding, zoals in elkaar zakken of voorovergebogen zitten, kan extra druk op de onderrug uitoefenen en lage rugpijn veroorzaken.
 2. Langdurig zitten: Langdurig in dezelfde positie zitten kan leiden tot stijfheid en spanning in de spieren van de onderrug, wat resulteert in pijn.
 3. Gebrek aan lichaamsbeweging: Onvoldoende lichaamsbeweging en een sedentaire levensstijl kunnen bijdragen aan zwakke spieren en verminderde flexibiliteit, wat kan leiden tot lage rugpijn na het zitten.
 4. Zwakke core-spieren: De spieren rondom de buik en onderrug vormen de core-spieren die stabiliteit bieden aan de wervelkolom. Als deze spieren zwak zijn, kan dit leiden tot overbelasting van de rugspieren tijdens het zitten.
 5. Ergonomische problemen: Een slecht afgestelde werkplek met een verkeerde stoelhoogte, gebrek aan ondersteuning voor de onderrug of verkeerde positie van het toetsenbord en de muis kan bijdragen aan lage rugpijn na het zitten.
 6. Rugletsel of aandoeningen: Eerdere rugletsel of onderliggende aandoeningen zoals hernia’s, degeneratieve discopathie of spinale stenose kunnen ervoor zorgen dat de rug gevoeliger is voor pijn na het zitten.
 7. Overgewicht: Overgewicht legt extra druk op de wervelkolom en kan bijdragen aan lage rugpijn na het zitten.

Het is belangrijk om te onthouden dat lage rugpijn na het zitten een complex probleem kan zijn en dat verschillende factoren kunnen bijdragen aan de pijn. Het identificeren van de specifieke oorzaak kan helpen bij het bepalen van de juiste behandeling en preventieve maatregelen. Raadpleeg altijd een professional als u aanhoudende of ernstige pijn ervaart.

Hoe kan ik mijn houding verbeteren om lage rugpijn na het zitten te voorkomen?

Het verbeteren van uw houding kan een effectieve manier zijn om lage rugpijn na het zitten te voorkomen. Hier zijn enkele tips om uw houding te verbeteren:

 1. Zit rechtop: Zorg ervoor dat u rechtop zit met uw rug tegen de rugleuning van de stoel. Vermijd het in elkaar zakken of voorover leunen, omdat dit extra druk op uw onderrug kan veroorzaken.
 2. Ondersteun uw onderrug: Plaats een kussen of een opgerolde handdoek in de holte van uw onderrug om extra ondersteuning te bieden. Dit helpt om de natuurlijke kromming van uw wervelkolom te behouden.
 3. Houd uw voeten plat op de grond: Zorg ervoor dat uw voeten plat op de grond staan en dat uw knieën zich in een hoek van 90 graden bevinden. Dit helpt om een goede zithouding te behouden en spanning in uw rug te verminderen.
 4. Gebruik een ergonomische stoel: Als u langdurig zit, overweeg dan het gebruik van een ergonomische stoel die is ontworpen om optimale ondersteuning te bieden aan uw rug en lichaamshouding.
 5. Sta regelmatig op en beweeg: Probeer elke 30 minuten even op te staan en wat rond te lopen. Dit helpt om de bloedcirculatie te verbeteren, spieren te ontspannen en spanning in uw rug te verminderen.
 6. Doe regelmatig rekoefeningen: Strek regelmatig uw rug, nek en schouders om spanning te verminderen. Enkele eenvoudige rekoefeningen zijn bijvoorbeeld het naar voren buigen van uw bovenlichaam, het draaien van uw romp en het strekken van uw armen boven uw hoofd.
 7. Versterk uw core-spieren: Het versterken van uw buik- en rugspieren kan helpen bij het ondersteunen van een goede houding en het verminderen van belasting op uw rug. Overweeg om oefeningen zoals planken, buikspieroefeningen en rugversterkende oefeningen op te nemen in uw trainingsroutine.

Het verbeteren van uw houding vergt bewustzijn en consistentie. Probeer deze tips toe te passen tijdens het zitten en maak er een gewoonte van om regelmatig te bewegen. Als u aanhoudende lage rugpijn ervaart, is het altijd raadzaam om een professional te raadplegen voor advies en behandeling.

Welke oefeningen kan ik doen om mijn rug sterker te maken en lage rugpijn na het zitten te verminderen?

Er zijn verschillende oefeningen die u kunt doen om uw rug sterker te maken en lage rugpijn na het zitten te verminderen. Hier zijn een paar voorbeelden:

 1. Planken: Ga op uw buik liggen met uw onderarmen op de grond en uw ellebogen onder uw schouders. Til uw lichaam op, zodat u op uw tenen en onderarmen steunt. Houd deze positie zo lang mogelijk vast, terwijl u ervoor zorgt dat uw lichaam in een rechte lijn blijft.
 2. Bird Dog: Ga op handen en knieën zitten, met uw handen recht onder uw schouders en knieën recht onder uw heupen. Strek vervolgens tegelijkertijd één arm naar voren en het tegenovergestelde been naar achteren, terwijl u ervoor zorgt dat uw rug recht blijft. Houd deze positie even vast en herhaal dan met het andere been en de andere arm.
 3. Superman: Ga op uw buik liggen met uw armen gestrekt boven uw hoofd en uw benen recht achter u. Til tegelijkertijd uw armen, borstkas en benen van de grond, waarbij u probeert een “vliegende” positie aan te nemen. Houd deze positie even vast voordat u terugkeert naar de startpositie.
 4. Brug: Ga op uw rug liggen met gebogen knieën en voeten plat op de grond. Duw vervolgens met behulp van uw bilspieren en hamstrings uw heupen omhoog, terwijl u ervoor zorgt dat u een rechte lijn vormt van uw knieën tot uw schouders. Houd deze positie even vast voordat u langzaam terugkeert naar de startpositie.
 5. Cat-Camel stretch: Ga op handen en knieën zitten, met uw handen recht onder uw schouders en knieën recht onder uw heupen. Buig vervolgens langzaam uw rug naar boven, terwijl u uw hoofd laat zakken en uw buikspieren aanspant (de “kat” positie). Keer dan langzaam terug naar de neutrale positie en buig vervolgens uw rug naar beneden, terwijl u uw hoofd omhoog brengt (de “kameel” positie). Herhaal deze beweging meerdere keren.

Het is belangrijk om te onthouden dat het doen van deze oefeningen met de juiste techniek en zonder pijn moet gebeuren. Als u twijfelt of als u ernstige rugpijn heeft, raadpleeg dan altijd een professional voordat u met een nieuw oefenprogramma begint.

Zijn er ergonomische hulpmiddelen beschikbaar die kunnen helpen bij het voorkomen van lage rugpijn na het zitten?

Ja, er zijn verschillende ergonomische hulpmiddelen beschikbaar die kunnen helpen bij het voorkomen van lage rugpijn na het zitten. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Ergonomische stoel: Een goede stoel met verstelbare hoogte, rugleuning en armleuningen kan de druk op uw onderrug verminderen en zorgen voor een betere ondersteuning van uw wervelkolom tijdens het zitten.
 2. Lendensteun: Een lendensteun is een kussen of rol die specifiek is ontworpen om de natuurlijke kromming van uw onderrug te ondersteunen. Plaats deze steun in de holte van uw onderrug om extra ondersteuning te bieden tijdens het zitten.
 3. Ergonomisch toetsenbord en muis: Deze hulpmiddelen zijn ontworpen om de belasting op uw polsen, handen en armen te verminderen. Ze bevorderen een neutrale positie van uw handen en kunnen spanning in uw bovenrug en nek verminderen.
 4. Verstelbaar bureau: Een verstelbaar bureau stelt u in staat om afwisselend tussen zittend en staand werken te variëren. Staand werken kan helpen om de druk op uw onderrug te verlichten en spierspanning te verminderen.
 5. Voetensteun: Als uw voeten niet plat op de grond kunnen rusten wanneer u zit, kan een voetensteun helpen om een goede houding te behouden en de druk op uw onderrug te verminderen.

Het gebruik van ergonomische hulpmiddelen kan de algehele ergonomie van uw werkplek verbeteren en de kans op lage rugpijn na het zitten verminderen. Het is belangrijk om de hulpmiddelen aan te passen aan uw individuele behoeften en ervoor te zorgen dat u ze correct gebruikt. Overleg zo nodig met een ergonomisch specialist om de beste oplossingen voor uw specifieke situatie te vinden.

Wanneer moet ik een arts raadplegen voor mijn lage rugpijn na het zitten?

Hoewel lage rugpijn na het zitten meestal vanzelf verdwijnt met de juiste zelfzorgmaatregelen, zijn er situaties waarin het raadplegen van een arts verstandig is. Hier zijn enkele gevallen waarin u een arts moet raadplegen voor uw lage rugpijn:

 1. Als de pijn ernstig is en gepaard gaat met andere symptomen, zoals koorts, onbedoeld gewichtsverlies, problemen met plassen of ontlasting, gevoelloosheid in het been of problemen met de coördinatie.
 2. Als de pijn aanhoudt of verergert, zelfs na rust en zelfzorgmaatregelen gedurende enkele weken.
 3. Als u een geschiedenis heeft van rugletsel of aandoeningen, zoals hernia, osteoporose of artritis.
 4. Als u onlangs een trauma heeft gehad, zoals een val of een auto-ongeluk.
 5. Als uw lage rugpijn uitstraalt naar andere delen van het lichaam, zoals de benen.

In deze gevallen kan het raadplegen van een arts helpen bij het stellen van een juiste diagnose en het bepalen van de beste behandelingsopties. Een arts kan ook aanvullende tests of beeldvorming aanbevelen om de oorzaak van uw lage rugpijn te achterhalen.

Onthoud dat dit algemene richtlijnen zijn en dat iedere persoon uniek is. Als u zich zorgen maakt over uw lage rugpijn na het zitten of als u twijfelt over wanneer u een arts moet raadplegen, is het altijd het beste om professioneel medisch advies in te winnen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.