Waar beweging harmonie ontmoet.

Scoliose: Wat is het en hoe kan het worden behandeld?

scoliose

Scoliose: Wat is het en hoe kan het worden behandeld?

Scoliose is een aandoening waarbij de wervelkolom van een persoon zijwaarts buigt. Dit kan leiden tot ongelijke schouders, heupen of ribben, wat kan resulteren in pijn en ongemak. Scoliose komt voor bij ongeveer 3% van de bevolking en treft voornamelijk meisjes tussen 10 en 18 jaar oud.

Er zijn verschillende soorten scoliose, waaronder idiopathische scoliose, die geen bekende oorzaak heeft, en congenitale scoliose, die wordt veroorzaakt door afwijkingen in de ontwikkeling van de wervelkolom. Andere oorzaken kunnen neurologische aandoeningen of spierziekten zijn.

De diagnose van scoliose wordt vaak gesteld door middel van röntgenfoto’s en fysiek onderzoek. De mate van kromming wordt gemeten door middel van een Cobb-hoekmeting op de röntgenfoto’s.

Behandelingsopties voor scoliose variëren afhankelijk van de ernst van de kromming. In mildere gevallen kan fysiotherapie helpen om de spieren te versterken en de houding te verbeteren. In sommige gevallen kan een brace worden gebruikt om verdere progressie van de kromming te voorkomen. Een brace moet meestal gedurende 23 uur per dag worden gedragen gedurende meerdere jaren om effectief te zijn.

In ernstigere gevallen kan chirurgie nodig zijn om de kromming te corrigeren. Tijdens de operatie worden metalen staven en schroeven in de wervelkolom geplaatst om deze recht te trekken en te stabiliseren. Na de operatie moet de patiënt een tijdje in het ziekenhuis blijven en zal hij of zij een revalidatieprogramma moeten volgen om te herstellen.

Hoewel scoliose een serieuze aandoening kan zijn, is het belangrijk op te merken dat veel mensen met milde tot matige scoliose geen behandeling nodig hebben en zonder problemen kunnen leven. Het is echter belangrijk om regelmatig door een arts te worden gecontroleerd om eventuele veranderingen in de kromming van de wervelkolom op te sporen.

Als u denkt dat u of uw kind scoliose heeft, raadpleeg dan uw huisarts voor verder onderzoek en behandelingsopties. Met de juiste behandeling kan scoliose worden beheerd en kan het ongemak dat gepaard gaat met deze aandoening worden verminderd.

 

6 veelgestelde vragen over scoliose: symptomen, behandeling en meer

 1. Wat zijn de klachten bij scoliose?
 2. Is scoliose gevaarlijk?
 3. Wat kan je tegen scoliose doen?
 4. Kun je genezen van scoliose?
 5. Wat zijn de symptomen van scoliose?
 6. Wat kun je doen tegen scoliose?

Wat zijn de klachten bij scoliose?

Scoliose kan verschillende klachten veroorzaken, afhankelijk van de ernst van de kromming. De meest voorkomende klachten zijn:

 1. Rugpijn: Mensen met scoliose kunnen last hebben van rugpijn, vooral in het gebied waar de kromming zich bevindt.
 2. Vermoeidheid: Het lichaam moet harder werken om een ​​goede houding te behouden bij mensen met scoliose, wat kan leiden tot vermoeidheid en spierzwakte.
 3. Ademhalingsproblemen: Bij ernstige scoliose kan de kromming van de wervelkolom de longcapaciteit beperken en ademhalingsproblemen veroorzaken.
 4. Problemen met het hart en de bloedsomloop: In sommige gevallen kan scoliose druk uitoefenen op het hart en de bloedvaten, wat kan leiden tot problemen zoals kortademigheid en verminderde bloedcirculatie.
 5. Veranderingen in uiterlijk: Scoliose kan leiden tot veranderingen in het uiterlijk, zoals een schuinstaande schouder of heup, ribbulten of een ongelijke taille.

Het is belangrijk om te weten dat niet alle mensen met scoliose klachten ervaren en dat sommige mensen met milde scoliose geen behandeling nodig hebben. Als u echter symptomen ervaart die verband houden met scoliose, is het belangrijk om uw huisarts te raadplegen voor verdere evaluatie en behandelingsopties.

Is scoliose gevaarlijk?

Scoliose kan gevaarlijk zijn als het niet wordt behandeld of als het zich ontwikkelt tot een ernstige kromming. Een ernstige kromming van de wervelkolom kan leiden tot problemen met de ademhaling, het hart en andere organen. In sommige gevallen kan de kromming ook leiden tot chronische pijn, verminderde mobiliteit en zelfs invaliditeit.

Het is belangrijk om scoliose vroegtijdig te diagnosticeren en te behandelen om verdere progressie van de kromming te voorkomen. Regelmatige controles door een arts kunnen helpen om eventuele veranderingen in de kromming van de wervelkolom op te sporen en tijdig in te grijpen.

Als u zich zorgen maakt over scoliose bij uzelf of bij uw kind, raadpleeg dan uw huisarts voor verder onderzoek en behandelingsopties. Met de juiste behandeling kan scoliose worden beheerd en kan het risico op complicaties worden verminderd.

Wat kan je tegen scoliose doen?

Er zijn verschillende behandelingsopties voor scoliose, afhankelijk van de ernst van de kromming. Hieronder staan enkele mogelijke behandelingen:

 1. Fysiotherapie: In milde gevallen kan fysiotherapie helpen om de spieren te versterken en de houding te verbeteren. De fysiotherapeut kan oefeningen voorschrijven die gericht zijn op het versterken van de spieren rondom de wervelkolom en het verbeteren van de houding.
 2. Brace: In sommige gevallen kan een brace worden gebruikt om verdere progressie van de kromming te voorkomen. Een brace moet meestal gedurende 23 uur per dag worden gedragen gedurende meerdere jaren om effectief te zijn.
 3. Chirurgie: In ernstigere gevallen kan chirurgie nodig zijn om de kromming te corrigeren. Tijdens de operatie worden metalen staven en schroeven in de wervelkolom geplaatst om deze recht te trekken en te stabiliseren.

Het is belangrijk op te merken dat veel mensen met milde tot matige scoliose geen behandeling nodig hebben en zonder problemen kunnen leven. Het is echter belangrijk om regelmatig door een arts te worden gecontroleerd om eventuele veranderingen in de kromming van de wervelkolom op tijd op te sporen.

Als u denkt dat u of uw kind scoliose heeft, raadpleeg dan uw huisarts voor verdere evaluatie en bespreking van mogelijke behandelingsopties die geschikt zijn voor uw specifieke situatie.

Kun je genezen van scoliose?

Scoliose is een aandoening waarbij de wervelkolom van een persoon zijwaarts buigt, en het is niet mogelijk om het volledig te genezen. Het doel van de behandeling is om verdere progressie van de kromming te voorkomen en het ongemak dat gepaard gaat met deze aandoening te verminderen.

Behandelingsopties voor scoliose variëren afhankelijk van de ernst van de kromming. In mildere gevallen kan fysiotherapie helpen om de spieren te versterken en de houding te verbeteren. In sommige gevallen kan een brace worden gebruikt om verdere progressie van de kromming te voorkomen. Een brace moet meestal gedurende 23 uur per dag worden gedragen gedurende meerdere jaren om effectief te zijn.

In ernstigere gevallen kan chirurgie nodig zijn om de kromming te corrigeren. Tijdens de operatie worden metalen staven en schroeven in de wervelkolom geplaatst om deze recht te trekken en te stabiliseren.

Het is belangrijk op te merken dat veel mensen met milde tot matige scoliose geen behandeling nodig hebben en zonder problemen kunnen leven. Het is echter belangrijk om regelmatig door een arts te worden gecontroleerd om eventuele veranderingen in de kromming van de wervelkolom op te sporen.

Hoewel scoliose niet volledig kan worden genezen, kunnen behandelingsopties zoals fysiotherapie, braces en chirurgie helpen bij het beheersen van deze aandoening en het verminderen van ongemak. Het is belangrijk om met uw arts te bespreken welke behandelingsopties voor u het meest geschikt zijn.

Wat zijn de symptomen van scoliose?

Scoliose is een aandoening waarbij de wervelkolom van een persoon zijwaarts buigt. De symptomen van scoliose kunnen variëren afhankelijk van de ernst van de kromming. Hier zijn enkele veel voorkomende symptomen:

 1. Een duidelijke kromming in de wervelkolom: Het meest voor de hand liggende symptoom van scoliose is een zichtbare kromming in de wervelkolom. Dit kan leiden tot ongelijke schouders, heupen of ribben.
 2. Onregelmatige houding: Mensen met scoliose kunnen een onregelmatige houding hebben, zoals het leunen naar één kant.
 3. Rugpijn: Sommige mensen met scoliose ervaren rugpijn als gevolg van de druk op de spieren en gewrichten die wordt veroorzaakt door de kromming.
 4. Ademhalingsproblemen: In ernstige gevallen kan scoliose leiden tot ademhalingsproblemen, omdat de kromming druk kan uitoefenen op het hart en de longen.
 5. Vermoeidheid: Mensen met scoliose kunnen vermoeid raken omdat hun lichaam harder moet werken om rechtop te blijven staan.

Als u denkt dat u of uw kind symptomen heeft die wijzen op scoliose, raadpleeg dan uw huisarts voor verder onderzoek en behandelingsopties. Vroege diagnose en behandeling kunnen helpen om verdere progressie van de kromming te voorkomen en ongemak te verminderen.

Wat kun je doen tegen scoliose?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om scoliose te behandelen en de symptomen te verminderen:

 1. Fysiotherapie: Fysiotherapie kan helpen om de spieren rondom de wervelkolom te versterken en de houding te verbeteren. Dit kan helpen om verdere kromming van de wervelkolom te voorkomen en pijn te verminderen.
 2. Brace: In sommige gevallen kan een brace worden gebruikt om verdere progressie van de kromming te voorkomen. Een brace moet meestal gedurende 23 uur per dag worden gedragen gedurende meerdere jaren om effectief te zijn.
 3. Chirurgie: In ernstigere gevallen kan chirurgie nodig zijn om de kromming van de wervelkolom te corrigeren. Tijdens de operatie worden metalen staven en schroeven in de wervelkolom geplaatst om deze recht te trekken en te stabiliseren.
 4. Yoga en stretching: Yoga en stretching kunnen helpen om spieren rondom de wervelkolom losser te maken, waardoor pijn kan verminderen.
 5. Zwemmen: Zwemmen is een geweldige manier om spieren rondom de wervelkolom sterker te maken zonder druk op het lichaam uit te oefenen.
 6. Ergonomische aanpassingen: Het aanpassen van je werkomgeving, zoals het gebruik van een ergonomische stoel of bureau, kan helpen om pijn als gevolg van scoliose te verminderen.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle behandelingen voor scoliose geschikt zijn voor elke persoon. Het is belangrijk om met een arts te praten over welke behandeling het beste voor jou is. Door de juiste behandeling te krijgen, kan scoliose worden beheerd en kunnen de symptomen worden verminderd.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.